top of page
  • Mocco Living

Естествените материали в интериора

Updated: Feb 7

В свят, пренаситен с изкуствени и масово произвеждани мебели, включването на естествени елементи в нашите домове никога не е било по-значимо. Естествените материали не само придават усещане за автентичност и спокойствие в нашите пространства, но също така допринасят за устойчив начин на живот. Прегръщайки красотата на природата в нашия интериор, създаваме хармонична среда, която насърчава благосъстоянието и ни свързва със земята. В тази публикация в блога ще изследваме трансформиращата сила на различни естествени материали и ще открием как те могат да направят дома ви по-привлекателен и функционален.

Какви са чудесата на естествените материали?


Коноп - нашия фаворит


Материала, който заслужава специално внимание, е конопът.

Конопът е екологично чист с няколко забележителни предимства.


Снимка: Mocco Living      Материали за серия мебели CLOUD проектирани за HEMPWEARE


Знаете ли че?

  • Конопът е бил използван в Чернобил за извличане на замърсители от почвата и подземните води?

  • Не изисква пестициди и торове за растежа, което го прави идеален избор за тези, които търсят устойчиви алтернативи.

  • Конопа е карбонно отрицателен. Конопените растения абсорбират значително количество CO2 по време на растежа си, с което спомага за намаляване на емисиите на парникови газове.

  • Има кратък цикъл на прибиране на реколтата, което позволява по-често култивиране в сравнение с други естествени влакна. Растенията узряват за 3-4 месеца, след което могат да бъдат посадени нови и при подходящи климатични условия за година да се добият 3 реколти.

  • Различните части на растението се използват за храна, подслон или текстил за дрехи или мебели. Произведените от стеблата на растението Cannabis Sativa влакна, са известни със своята издръжливост. Най-здравите корабни въжета са изработени от конопени влакна. И въпреки това, конопения текстил може да бъде нежен за кожата. Неговите антибактериални качества, го правят най-здравословния и подходящ текстил за спално бельо и дрехи. Освен това текстилът от коноп има отлични свойства за поглъщане на влагата, като насърчава дишането и осигурява комфортна вътрешна среда. 

Hemp bed linen - HEMPEA


Конопеният текстил в интериора, може да се използва за завеси и тапицерия за мебели. Неговата мека, но здрава структура гарантира дълготрайни и устойчиви варианти за домашен декор.



Дизайн: Mocco Living, Модел CLOUD Relax


Завесите от конопен текстил осигуряват уединение, като в същото време позволяват на меката дифузна светлина да прониква в помещенията. Изключително подходящ и за щори, които регулират температурата - не пропускат топлите слънчеви лъчи през лятото, а през студените дни задържа топлината.



Включването на конопен текстил в дизайна на вашия дом създава незаменима атмосфера, а с увеличаване на потреблението му, вие пряко участвате в процеса за по-чиста планета.

Interior Textile - HEMPWEARE




Бамбук


Бамбукът е универсален, екологичен материал, който все повече набира популярност в интериорния дизайн. Известен с бързия си растеж, бамбукът представлява устойчива алтернатива на традиционната твърда дървесина. Може да бъде използван за подови настилки, леки мебели, абажури, които придават нотка на ефирност чувство за релакс. Светлата цветова гама на бамбука и уникалните зърнести шарки създават съвременна, естествена естетика, което го прави предпочитан избор за модерни и минималистични интериорни стилове.



Product by Octo Indonesia

Корк


Коркът е материал с отлични изолационни свойства и характерна текстура. Добива се от кората на коркови дъбови дървета и може да се използва за подови настилки, стенни облицовки и дори мебели. Корковият под осигурява комфорт при стъпване, намалява предаването на шум и е устойчив на влага, което го прави идеален за кухни, бани и жилищни помещения. Неговите топли, природни тонове добавят уютна атмосфера към вашия дом, същевременно спомагайки за насърчаване на устойчивостта в дома. Изключително подходящо за детска стая.


Дизайн: Mocco Living


Юта


Юта, естествено влакно, получено от растението Corchorus, предлага екологична алтернатива за домашен декор. Този универсален материал може да се използва за плетене на килими, изработка на завеси или декоративни кошници. Килимите от юта със своите неутрални тонове и привлекателна текстура внасят топлина и нотка на 'рустик чар'’ към всяка стая. Включването на акценти от юта в интериорния дизайн носи усещане за естествена елегантност и спомага за създаването на уютна и приветлива атмосфера.


Морска трева


Морската трева е устойчив материал, добиван от водни растения, които растат в блатисти райони. Често се вплита в мебели, като столове, тахти и кошници за съхранение. Естествените тонове и тъканата текстура на морската трева създават визуален контраст с други материали, добавяйки дълбочина и отличителен характер. Освен това морската трева е издръжлива и устойчива на петна, което я прави практичен избор за зони с голям трафик. Силен акцент в BOHO Интериора са лампионите от морска трева, които повяват спокойна крайбрежна атмосфера, напомняща за горещия живот край морето..


The Shaggy Pendant: bohena.de






160 views0 comments
bottom of page